Forum francuskie
Forum języka francuskiego, kultury francuskiej oraz Francji.

Wejdź na www.e-francuski.pl - stronę poświęconą nauce naszego ulubionego języka!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
francuski czy włoski?
Autor Wiadomość
marta

Wysłany: 2008-05-06, 23:22   francuski czy włoski?

Witam wszystkich,
zamierzam rozpocząć nauke drugiego jezyka (jak narazie posługuje sie tylko angielskim), niestety nie potrafie sie zdecydowac ktory bylby dla mnie lepszy - tzn prostszy (niestety super zdolna do nauki jezykow nie jestem) i bardziej przydatny na polskim rynku pracy...bardzo prosze o rady...z góry wielkie dzięki :-D

nitka 

Wysłany: 2008-05-07, 09:48   

hej:)
jestem pewna ze wszyscy tu obecni doradza Ci francuski z racji tego ze juz go troche poznali:)

poza tym nie wiem ktory jest latwiejszy; mowia, ze wloski, ale wg mnie wystarczy troche samozaparcia i wytrwalosci i da sie nauczyc kazdego jezyka:) i uwazam ze akurat na polskim rynku to wlasnie francuski przezywa swoj rozkwit( po angielskim, niemieckim i rosyjskim jest najbardziej popularny)

wiec ZDECYDOWANIE jestem za francuskim i wlasnie do niego bym Cie zachecala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nitka :lol: :lol:

denka 

Wysłany: 2008-05-07, 15:07   

Heja dziewczyny,

Myślę że większość osób się zgodzi z poniższą hierarchią ważności języków dla potencjalnych pracodawców:

1. angielski
2. niemiecki
3. francuski
4. hiszpański = włoski = rosyjski

Wszystko zależy oczywiście od branży, powiązań narodowościowych danej firmy (tzn. w jakim kraju ma swoją właściwą siedzibę i jakim językiem mówią szefiowie czy część pracowników) czy miejsce zamieszkania w naszym kraju (wiadomo np. że niemiecki bardziej przydatny jest na Pomorzu albo Dolnym Śląsku, z racji bliskości do granicy niemieckiej czy też zaszłości historycznych).

Podsumowując, jeżeli chodzi tylko i wyłącznie o pracę, to stanowczo doradzam naukę francuskiego, będziesz mieć większe szanse na jego wykorzystanie w karierze zawodowej.

Mam wrażenie, widząc po znajomych, że włoski jest jedynie językiem turystycznym, przydatnym na wycieczkach we Włoszech albo ściśle hobbystycznym - mniej u nas raczej Włochów niż Francuzów.

Dodatkowo, słyszałam gdzieś że Francja znacznie więcej ma nowych inwestycji w Polsce niż Włochy więc i jest więcej francukich firm.

Minusem jest to że francuski jest trudniejszy od włoskiego. Sama uczę się francuskiego ale znam podstawy włoskiego i hiszpańskiego i te języki są dużo prostsze.

Wybór więc należy do Ciebie.

pozdrawiam

nitka 

Wysłany: 2008-05-07, 16:29   

pewnie ze sie zgadzam z Twoja hierarchia, gdzie rosyjski jest za francuskim:) ja sie niestety kierowalam niezbyt miarodajnym zainteresowaniem poszczegolnym jezykiem na maturach:)
pozdrawiam
N. ;-) ;-) ;-)

Lala22 

Wysłany: 2015-03-06, 13:40   

Chciałbym się zacząć uczyć któregoś z języków romańskich - francuskiego lub hiszpańskiego, poradzcie mi który jest łatwiejszy i bardziej przydatny w praktyce, np. później w pracy itd...
Our excellent online Testking hesi practice test will lead you to success in the asvab practice test exam. We also offer latest passguide and sterling with 100% success guarantee. Our Palm Beach Atlantic University is rare in IT world.

Uczę się fr. 

Wysłany: 2015-03-27, 17:35   

Hej, ja znam zarówno hiszpański (bardzo dobrze, mam bardzo wysoki poziom i mieszkam w Hiszpanii od kilku lat), jak i francuski - uczę się go, jestem na poziomie B1. Jeśli chodzi o poziom trudności, to zdecydowanie hiszpański jest łatwiejszy! Bez wątpienia. Natomiast przydatność na rynku pracy... Moim zdaniem lepiej żebyś poszedł za głosem serca, posłuchał kilku nagrań w tych obydwu językach i zobaczył, który Ci się bardziej podoba. Lepiej, żebyś mówił dobrze w języku, który lubisz i "czujesz" niż żebyś się męczył w języku, za którym nie przepadasz i w którym nigdy nie dojdziesz nawet do poziomu średniego. Ja na przykład lubię i hiszpański i francuski i nie muszę się zmuszać do nauki żadnego z nich, ale kiedyś miałam zajęcia niemieckiego i to był koszmar :) Wiedziałam już po kilku miesiącach, że nie nauczę się niemieckiego, bo go nie lubię. Pozdrawiam!

kikizafryki 

Wysłany: 2015-04-09, 20:59   

Zdecydowanie francuski :P

Kurdienson

Wysłany: 2015-08-03, 10:57   

Włoski prostszy i taki wesoły :)

Autokaskowy 

Wysłany: 2015-09-23, 09:58   

denka napisał/a:

Myślę że większość osób się zgodzi z poniższą hierarchią ważności języków dla potencjalnych pracodawców:

1. angielski
2. niemiecki
3. francuski
4. hiszpański = włoski = rosyjski

ja widzę to inaczej:
1. angielski
2. inne

wszystko zależy od branży, danej firmy etc. Generalnie jako branża IT wszędzie wymagaja ode mnie jedynie angielsko, dodatkowy język wybrałem pod wzgledem praktyczności (hiszpański, bo zamierzam zwiedzić amerykę połodniową, a w samej hiszpanii już raz byłem i się zakochałem w niej)

franck 

Wysłany: 2015-10-24, 00:45   

rzeczywiście, angielski najpopularniejszy i to nie podlega wątpliwości, a pytanie o "francuski, czy włoski" na tym forum jest dość tendencyjne :)

mwoleyko 

Wysłany: 2015-11-13, 11:02   

Myślę, że francuski - jak przebrniesz go, to łatwiej ci będzie ze wszystkimi innymi językami romańskimi.

Sebastian1578

Wysłany: 2015-12-22, 11:38   

Ja też sądzę, że lepszym wyborem jest język francuski. Bardziej powszechny.

Meedyk 

Wysłany: 2015-12-28, 12:05   

Ja włoskiego nie polecam, nawet mi się nie podoba. :) Francuski najllepszy.

Emsieel 

Wysłany: 2015-12-29, 09:32   

Moim zdaniem kwestia tego co Ci się podoba i co najważniejsze, co Ci się przyda. :)

GodzioLinik9 
GodzioLink

Wysłany: 2016-10-01, 14:45   

No właśnie może wypowiecie się jaki język waszym zdaniem jest lepszy? Głównie pytam pod kątem nauki, którego łatwiej jest się nauczyć?

..:: La publicité ::..

Odpowiedz do tematu